Bijna tweehonderd landen hebben zaterdag in de Rwandese hoofdstad Kigali getekend voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Het gaat met name om gas dat wordt gebruikt in koelkasten en airconditioners. Het besluit moet op termijn bewerkstelligen dat de opwarming van de aarde wordt beperkt.
Het gaat om zogenaamde fluorkoolwaterstoffen, of hfk’s, die naast in koelkasten en airco’s worden gebruikt als bijvoorbeeld drijfgas in spuitbussen of brandblusmiddel. Sinds de jaren 80 worden deze stoffen gebruikt als vervanging van de cfk’s, waarvan het gebruik is teruggedrongen omdat ckf’s de ozonlaag aantasten.
De hfk’s doen dat niet, maar het is wel een belangrijk broeikasgas. Volgens het RIVM zijn de meestgebruikte hfk’s tssen de 150 en 5.000 keer sterker dan CO2.
India mag later aansluiten
Het besluit in Kigali is een uitvloeisel van het klimaatbesluit dat vorig jaar in Parijs onder auspiciën van de Verenigde Naties is genomen. Maar de afspraken die in Parijs zijn gesloten, zijn niet in juridisch lood gegoten. Dat is voor dit verdrag wel het geval.
Er zijn drie verschillende tijdschema’s afgesproken: de Verenigde Staten, Europa en andere rijke landen beginnen in 2019 met het terugdringen van de zogenaamde hfk’s. De uitstoot moet in 2036 zijn teruggedrongen tot 15 procent van wat het nu is.
China - de grootste vervuiler van hfk's - en de meeste andere ontwikkelingslanden beginnen daar in 2024 mee. India- (na de VS op nummer drie -, Pakistan, Iran, Irak en de Golfstaten hoeven pas in 2028 te beginnen. Zij wilden eigenlijk nog twee jaar langer wachten, omdat ze vinden dat hun economieën de tijd moeten krijgen om te groeien.
RIVM blij
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is tevreden en zegt dat door het akkoord de bijdrage van de gassen aan de opwarming van de aarde in het jaar 2100 wordt beperkt tot slechts 0,1 graad Celsius.
Ook milieuorganisatie Greenpeace is content met het akkoord. Het succes ervan hangt echter af van de snelheid waarmee de hfk's worden afgebouwd. "Om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graden te houden, moeten deze gassen zo snel mogelijk worden uitgebannen."